Atvirajame Lietuvos čempionate Vilniuje taikliausiai šaudęs Virgilijus Grybė nugalėtojo sostą užleido estui

Atvirame Lietuvos compak sportingo čempionate Vilniuje dvi dienas rungtyniavo 90 šaulių iš septynių valstybių – Austrijos, Estijos, Latvijos, Baltarusijos, Ukrainos, Lenkijos ir Lietuvos.

Lietuvos sportingo federacija (LSF), siekdama, kad mūsų šauliai galėtų pasivaržyti su stipriais varžovais ir būtų didelė konkurencija, nacionalinius čempionatus visada rengia atvirus ir vis kituose miestuose.

LSF tikslas – kad kiekvieno miesto šaudymo klubai galėtų pasimokyti, kaip patraukliai organizuoti čempionatus, įgyti patirties.

Į Vilnių šios svarbiausios metų šaulių varžybos sugrįžo po kelerių metų pertraukos.

Gausios buvo Lietuvos šaulių gretos – jėgas panoro išmėginti Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Telšių, Skuodo, Marijampolės, Molėtų, Varėnos sportininkai.

LSF prezidentas vilnietis Giedrius Malakauskas pasidžiaugė, kad gana  sudėtingomis sąlygomis susirinko toks gausus būrys šaulių.

„Mūsų sporto šakoje neužtenka vien nusipirkti sportinius batelius, reikalinga ir visa amunicija – ginklai, šoviniai. Tai, kad Lietuvos čempionate varžėsi net 90 šaulių, mums labai reikšmingas skaičius, kuris mus džiugina“, – teigė LSF vadovas.

Pagal Tarptautinės sportingo federacijos (FITASC) compak sporting reglamentą, kaip ir per pasaulio bei Europos čempionatus, Lietuvos čempionate buvo kovojama vyrų, moterų, senjorų ir jaunimo grupėse.

Medalių dalybose lyderis nedalyvavo

Šių metų čempionato favoritas, 2019 m. pasaulio čempionato bronzinis prizininkas, Vilniaus stendinio šaudymo centro  vadovas ir treneris Virgilijus Grybė, nors ir šaudė taikliausiai (191 tšk.), aplenkė visus varžovus, tačiau liko be medalio.

Mat šis didelio meistriškumo šaulys čempionate turėjo itin atsakingas pareigas – buvo pagrindinis skraidančių taikinių paleidimo aikštelių „architektas“.

„Skrydžiai visada reikalauja didelio profesionalumo ir patirties, o Virgilijuas Grybė ją turi sukaupęs didžiausią. Todėl Virgilijaus visada prašome parengti tuos puikius skrydžius varžyboms.

Jis tą daro ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tai vadinčiau aukščiausio lygio  meistro pilotažu, kuris jį sugeba sėkmingai atlikti.

Virgilijus nusprendė, kad jam, atsakingam už taikinių skrydžius, būtų negarbinga pelnyti Lietuvos čempiono aukso medalį ir pasitraukė iš dalybų.

Šaulio ambicijos iš tikrųjų yra didesnės – anksčiau ar vėliau jis sieks pasaulio čempiono titulo“, – įsitikinęs G. Malakauskas.

Šis V. Grybės sprendimas daug ką nustebino, nes šiemetiniame čempionate jis buvo ryškus lyderis.

Tad Lietuvos compak sportingo čempiono vardas atiteko estui Emiliui Juhtui (187), kuris šiemet  Vilniuje per Pasaulio taurės etapą „Lietuvos Grand Prix“ užėmė šeštą vietą.

Sidabro medalį pelnė vilnietis Žygimantas Šimaitis (184), o bronzos – LSF prezidentas G.Malakauskas (179).

Ketvirtas buvo šiaulietis Simas Petraitis (178), penktas – latvis Girtas Runnis (irgi 178), šeštas – Tomas Sujeta (177).

Rengsis pasaulio čempionatui

Pasak V. Grybės, tai buvo jo antrasis toks sprendimas per Lietuvos čempionatus.

„Kai pats viską ruoši, tvarkai, padedi organizuoti čempionatą, galbūt, yra paprasčiau šaudyti. Nors kiti taip negalvoja, bet esu įsitikinęs, jog medalį reikia atiduoti kitam. Tą ir padariau. Per Lietuvos čempionatus du kartus atidaviau medalius, o gal trylika  ar daugiau kartų juos laimėjau“, – kalbėjo V. Grybė.

Vertindamas šį šalies čempionatą, V.Grybė sakė: „Jis buvo puikus, daug dalyvių, nors buvo užsiregistravę dar daugiau. Teko  rungtyniauti nepaprastu laikotarpiu, tačiau čempionatas mums pavyko.

Į namus visi išvažiavo patenkinti, nors visiems nebuvo lengva rungtyniauti. Kiek lengvesni taikinių skrydžiai buvo pirmą čempionato dieną, o antrą – gana sunkūs. Tada ir paaiškėjo, kas yra stipriausias.“

Dabar Lietuvos compak sportingo lyderis planuoja dalyvauti rugsėjo 16-19 d. Kipre vyksiančiame pasaulio čempionate.

„Nuo šios savaitės pradėsiu jam rengtis. Visada į čempionatus vykstu nugalėti, tik ne visada pavyksta. Dabar mano veikla daugiau susijusi su trenerio darbu, todėl didelį dėmesį skiriu savo auklėtiniams. Rengtis pasaulio čempionatui bus didelis iššūkis, bet, manau, pavyks tinkamai pasirengti“, – teigė V.Grybė.

Tarp sporto ir verslo

Kaip ir praėjusiais metais, sidabro medalį iškovojęs V. Grybės auklėtinis, didelės tarptautinės įmonės grupės vadovas Ž. Šimaitis pasidžiaugė savo pasirodymu.

Pasak jo, praėjusiais metais dėl COVID-19 čempionate praktiškai jėgas bandė tik Lietuvos šauliai, iš kitų valstybių sportininkai negalėjo atvykti pasivaržyti, todėl tapti vicečempionu buvo lengviau.

„Nors šiemet vėl buvau antras, tačiau pasirodymas yra svaresnis, nes aplenkiau nemažai profesionalų iš kitų šalių.

Šaudykloje esu ne naujokas, bet ir ne senbuvis. Profesionaliai šaudau  septintus metus, o prieš tai lankiau baseiną ir mėgėjiškai plaukiojau, nardžiau.

Į šaudymą panirau visa savo širdimi. Gana sėkmingos buvo mano paskutinės serijos, pavyko maksimaliai susikaupti.

Atkovojau tai, ką buvau praradęs ankstesnėse serijose ir pagerinau savo padėtį“, – mintimis pasidalijo Ž. Šimaitis.

Vilnietis šiemet dėl asmeninių priežasčių mažiau treniravosi, todėl buvo sunku tikėtis dar sėkmingesnio pasirodymo.

Šį sezoną Ž. Šimaitis dalyvavo visose rimtesnėse varžybose Lietuvoje ir užsienyje, bandė jėgas Pasaulio taurės etapuose.

Mažai besitreniravęs vilnietis užėmė pakankamai aukštas vietas, todėl sezoną jis vadina sėkmingu.

Bronzinis čempionato prizininkas G. Malakauskas savo pasirodymą įvertino patenkinamai.

„Užimta vieta yra aukšta, tačiau netenkino rezultatas. Norėjosi pataikyti bent jau 185 kartus iš 200, tas rodiklis būtų normalus.

Nesėkmingai susiklostė dvi paskutinės serijos, kai pataikiau tik po 20 kartų iš 25.

Tai išryškino ne itin gerą mano sportinę formą, nes šį sezoną treniruotėms skyriau mažiau dėmesio, o daugiau verslui.

Todėl ir rezultatas nebuvo stabilus, kokio norėjosi. Pavasarį prieš Pasaulio taurės varžybų etapą Vilniuje daugiau pasitreniravau ir rezultatas buvo akivaizdus: trečioji vieta“, – kalbėjo G. Malakauskas.

Abu medalininkai dar neapsisprendė, ar jie dalyvaus pasaulio čempionate. G. Malakauskas teigė, kad jau dabar reikėtų užsisakyti bilietus kelionei, tačiau dėl COVID-19 yra daug neapibrėžtumo, jam nesinori rizikuoti nei savo sveikata, nei kurti planus, kurie gali neišsipildyti.

Galutinio sprendimo nepriėmė ir Ž. Šimaitis.

 

Sėkmingas šiauliečio debiutas

Malonus čempionato netikėtumas – tik pirmus metus šaudančio 32-ejų šiauliečio  S.Petraičio užimta penktoji vieta absoliučioje įskaitoje ir pirmoji D grupėje, kurioje jis rungtyniavo.

Jam tai buvo pirmasis Lietuvos compak sportingo čempionatas. Šiaulietis neslėpė didelio džiaugsmo savo sėkmingu debiutu.

„Tikrai nesigailiu, kad jėgos sportą, kai kilnojau svorius, iškeičiau į šaudymą.

Dabar koncentruojuosi tik į šią sporto šaką. Per abi čempionato dienas šaudžiau stabiliai, nė viena serija manęs nepavedė, niekur nesuklupau, tai ir padėjo man pasiekti tokį gerą rezultatą“, – po varžybų įspūdžiais pasidalijo privačios įmonės „Mechanizmų centras“ savininkas S. Petraitis.

Jaunimas tobulėja, neblėsta senjorų entuziazmas               

LSF prezidentas G. Malakauskas teigiamai įvertino čempionatą, pasidžiaugė augančiu jaunųjų šaulių meistriškumu, neblėstančiu senjorų, kuriems daugiau nei 50 metų, entuziazmu.

Iš jaunųjų šaulių jis išskyrė Redą Čereškaitę iš Molėtų r. Giedraičių. Jos senelis Arvydas Čereška yra didelis šios sporto šakos entuziastas,  ilgametis federacijos narys, Giedraičiuose, Latvių kaime, įrengė šaudyklą „Kiškio guolis“, kur ir treniruojasi jo anūkė.

„Be galo džiugu, kad pavyksta pritraukti jaunąją kartą. Viliamės, kad ateityje turėsime gerų šaulių.

Malonią staigmeną pateikė tik šią žiemą pradėjęs šaudyti šiaulietis Simas Petraitis, kuris pasirengęs tapti didelio meistriškumo sportininku.

Kasmet gausėja senjorų gretos. Jėgas bandė ta karta, kuri kūrė mūsų federaciją ir aktyviai įsitraukė į mūsų veiklą.

Tarp dalyvių buvo ir pirmasis mūsų federacijos, kuri anksčiau, tiesa,  vadinosi Lietuvos medžioklinio šaudymo federacija, prezidentas Rūtenis Paukštė.

Jis rungtyniavo puikiai ir senjorų grupėje pelnė bronzos medalį.

Tačiau kiek neramina nestiprios mūsų moterų gretos. Čempionate dalyvavo vos dvi sportininkės – latvė Ira Kirenska, tapusi čempione, ir plungiškė Aida Momkienė.

Federacija, siekia paneigti stereotipą, kad ginklas ir moterys – sunkiai susiję dalykai.

Visomis išgalėmis siekiame ir skatiname dailiosios lyties atstoves pamilti šią sporto šaką – per mūsų šakos čempionatus ir varžybas joms sumažinome  dalyvio mokestį, stengiamės jas suaktyvinti.

Ir nors čempionate dalyvavo vos dvi šaulės, tačiau jas vis vien  apdovanojome ir skyrėme prizus, kad tik jos dalyvautų ir rodytų pavyzdį kitoms. Tai mums be galo svarbu.

Sidabro medalininkė A. Momkienė intensyviai šaudo tik antrus metus, čempionate dalyvavo ir jos vyras Tomas Momkus, kuris B grupėje tapo nugalėtoju (170 tšk.).

Jis – labai talentingas, užsispyręs šaulys ir, neabejoju, jau artimiausiu metu rodys gerus rezultatus“, – čempionatą įvertino G. Malakauskas.

* * *

Kiti nugalėtojai:

C grupė – Rokas Vaidilauskas (167)

Jaunimas – Reda Čereškaitė (162)

Senjorai – Sergijus Isarikas (Ukraina; 171).


Marytė Marcinkevičiūtė, sportas.info